Завантаження

  • 14.04.19

Ігноруючи вимоги закону й суспільства, державний орган оцінювання фактично унеможливив незалежну перевірку суддів на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики.

Днями Комісія повернулась до кваліфоцінювання суддів місцевих та апеляційних судів, розпочате в лютому 2018 року. Це відбулося без погодження графіку співбесід із Громадською радою доброчесності (ГРД) й виправлення системних недоліків попередньої хвилі, які призвели до справедливого протесту першого складу ГРД.

Запланувавши понад 400 інтерв’ю із суддями щомісяця, сама Комісія не встигає навіть оприлюднювати суддівські досьє, не кажучи про їхній якісний аналіз. У такому режимі до кінця року мають намір “перевірити” майже 3500 суддів. Упродовж лише 4 днів з 22 квітня Комісія зустрінеться з майже 100 суддями. Такий підхід не має і не може мати нічого спільного з якісним аналізом.

ВККС проігнорувала прохання Громадської ради доброчесності встановити адекватну кількість співбесід та надати Раді розумні строки для вивчення матеріалів. Натомість Комісія запустила черговий атестаційний конвеєр, який минулого року вже дозволив багатьом недоброчесним суддям залишитися на своїх посадах.

Більше того, з опублікованих на сайті Комісії суддівських досьє нещодавно вилучили більшість важливих для аналізу даних – про майно, родичів і кар’єрний шлях. Затертими у матеріалах досьє подекуди виявились навіть рішення самої ВККС стосовно тих, кого вона оцінює. Часто значна частина паперових суддівських досьє, яка є важливою для оцінювання доброчесності судді (анкети, пояснення суддів, скарги третіх осіб тощо), взагалі приховується і не публікується на сайті Комісії.

Наголошуємо, що дослідження суддівських досьє є важливою складовою кваліфікаційного оцінювання. Приховування в них неконфіденційної інформації є грубим порушенням Закону “Про судоустрій і статус суддів” і унеможливлює якісний аналіз суддівської доброчесності.

З огляду на викладене, повторно закликаємо Вищу кваліфікаційну комісію суддів:

  • сформувати й погодити з ГРД оновлений графік співбесід із суддями, що дозволить здійснити якісний аналіз кожного з них;
  • виконати закон, своєчасно публікувати усі документи з суддівських досьє та усунути виявлені громадськістю порушення в оприлюднених досьє, зокрема, відтворити незаконно затерту інформацію;
  • скасувати норми Регламенту, які встановлюють штучні перешкоди в діяльності ГРД та створюють формальні підстави ігнорувати її висновки;
  • зробити публічною та прозорою систему визначення і нарахування балів під час тестувань суддів, а також процесу голосування за них кожного з членів Комісії;
  • затвердити правило, за яким відбувався підбір суддів до Антикорупційного суду, що обґрунтованого сумніву у доброчесності достатньо для висновку про невідповідність судді;
  • належним чином мотивувати свої рішення, зокрема ті, якими ВККС відхиляє висновки ГРД.

Поки Комісія не виконає вимоги закону щодо опублікування суддівських досьє в належному вигляді і не прибере штучні перешкоди для якісної оцінки суддів (включно зі встановленням реалістичного графіку оцінки), ГРД залишає за собою право не брати участі у “конвеєрних” засіданнях ВККС.

При цьому ми продовжуємо аналізувати суддів, готувати свої висновки щодо їх доброчесності та інформувати про це суспільство.