Завантаження

  • 16.04.19

Рішення про подолання цих висновків ВККС зобов’язана публікувати у досьє кандидатів, адже вони є важливими для підготовки членів ГРД до участі у пленарних засіданнях по кожному з кандидатів. Однак Комісія систематично оприлюднює ці документи постфактум – після пленарок, коли їхня актуальність фактично втрачена.

Із запитом про надання електронних копій таких рішень Роман Маселко звернувся до ВККС ще 11 лютого. Утім, 15-го у відповідь отримав лише повідомлення про те, що Комісія “продовжує строк розгляду запиту”, без пояснень причини й зазначення дати. Запитувані документи надійшли аж 13 березня, тобто, через 2,5 тижні після закінчення пленарних слухань.

Такі дії державного органу Верховний Суд визнав протизаконними і встановив, що ВККС безпідставно не надала вчасно запитувані копії своїх рішень.

Це вчергове доводить, що заявлена органом оцінювання суддів безпрецедентна прозорість є радше словами ніж реальністю.

Загалом Суд виніс вже п’ять рішень на користь члена Громадської ради доброчесності Романа Маселка, якими встановлено зловживання Кваліфкомісії суддів при розгляді запитів. Зокрема, раніше ВККС відмовлялась надати публічні роз’яснення щодо своїх звинувачень Громадської ради доброчесності у відсутності протоколів засідань Ради у висновках.

Нагадаємо, у конкурсі до оновленого ВС перемогли 16 претендентів із висновками Ради про невідповідність критеріям професійної етики й доброчесності. Врешті рекомендовані для призначення Вищою радою правосуддя 15

Про те, як Вища кваліфікаційна комісія мотивувала свої рішення стосовно здатності кандидатів здійснювати правосуддя читайте тут.