Завантаження

  • 30.01.20

Зокрема, у заголовку новини на сайті вказано, що “міжнародне товариство з прав людини засудило Prosud, ГРД та низку ЗМІ за дезінформацію про діяльність системи правосуддя”. Як доказ наведено цитату члена ГРД Михайла Жернакова зі сторонньої статті, яка подана як оціночне судження. Згідно зі ст. 30 Закону України “Про інформацію”, оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості. Тому і тлумачити їх як приклад дезінформації не можна. У самій доповіді йдеться про розлогу статтю-інтерв’ю з одним із суддів Конституційного Суду, у якій журналісти також розмістили коментарі інших фахівців. Громадська рада доброчесності не має стосунку до цієї публікації, до вибору та обсягу цитат.

У публікації у Facebook прес-центру як в тексті, так і на ілюстрації вказано, що однією з проблем дезінформації ЗМІ про роботу судів є “безпідставні обвинувачення ГРД”. Громадська рада доброчесності, публікуючи будь-яку заяву або висновок про невідповідність судді критеріям доброчесності та професійної етики, керується розробленими індикаторами та Бангалорськими принципами поведінки суддів. Ці критерії та принципи є публічними, а кожна заява – аргументованою. 

Для прикладу, 13 січня 2020 року Друга дисциплінарна палата ВРП за встановленими у висновку ГРД фактами відкрила дисциплінарне провадження щодо судді Верховного Суду Ольги Ступак. Це відбулось через 26 місяців після подання скарги. Також нагадаємо, що навіть Вища кваліфікаційна комісія на підставі висновків ГРД визнала такими, що не відповідають критеріям доброчесності 69 кандидатів до Верховного Суду. Це спростовує тезу про необгрунтованість висновків та заяв ГРД.

Закликаємо прес-центр судової влади утриматись від маніпуляцій.