Завантаження

  • 06.03.18

Зараз триває кваліфоцінювання 6000 суддів, а це можливість якісно оновити суддівські лави. Втім, замість справжнього оновлення судова влада лише імітує його, аби відзвітувати перед суспільством та міжнародними партнерами про успішну імплементацію судової реформи. Для цього вони прописали свої “правила гри” і зараз намагатимуться “конвеєрно-бутафорним шляхом” провести переатестацію всіх суддів, що призведе до звільнення лише одиниць недоброчесних.     

Співкоординаторка Громадської ради доброчесності, Галина ЧИЖИК, зазначила, що з вересня Громадська рада доброчесності намагалася налагодити співпрацю та конструктивний діалог щодо кваліфікаційного оцінювання, однак усі спроби ГРД увінчалися повним фіаско. Результатом усіх цих кроків стали зміни до Регламенту ВККС, якими вона, в порушення Конституції, визначила правила та порядок роботи самої ГРД: “Найбільшою загрозою є те, що ВККС може не розглядати висновки ГРД у разі недотримання хоча б якогось із правил, визначених ВККС. Тим самим Комісія значно обмежує, якщо не унеможливлює взагалі участь громадськості в процесі очищення судової влади”.

Максим КОСТЕЦЬКИЙ, представник Transparency Inetеrnational Україна вважає, що своїми діями Вища кваліфікаційна комісія суддів не лише демонструє свою неспроможність провести справжнє очищення та оновлення суддівського корпусу, але й намагається відсторонити громадськість від цих процесів: “Через відсутність реального прогресу у судовій реформі Україна просунулась у Індексі сприйняття корупції лише на одну позицію. Громадськість згідно із законом має забезпечити контроль за відновленням довіри до судової влади. Що таке довіра до судової влади? Прозорі процедури та прозорі механізми. Тільки прозорість може забезпечити власне відкритість всього процесу. Якщо процедура стає закритою чи зменшуються строки прийняття рішень, то навряд чи будь-яка діяльність принесе справді успішний результат. Transparency Inetеrnational Україна зацікавлена, щоб ГРД брала безпосередню участь в процесах відбору та переатестації суддів. Наголошуємо, ВККС в жодному випадку не може обмежити їхню діяльність, встановлюючи абсолютно нереалістичні терміни чи змінюючи норми в Регламенті”.

Олексій ГРИЦЕНКО, представник “Автомайдану” зазначив, що судова влада всіляко намагається дискредитувати або навіть припинити участь громадськості в процесі кваліфоцінювання. “Прикро, що ані Вища кваліфікаційна комісія суддів України на чолі з Сергієм Козьяковим, ані Вища рада правосуддя не бажають чути суспільство і виконати ключову вимогу Революції Гідності – потрібно лише звільнити негідників, зокрема суддів Майдану. Нещодавно ми приходили до ВККС разом із родичами Героїв Небесної Сотні. Однак, жодної реакції, як і реальних дій від Комісії досі нема. Натомість вона вкотре намагається використати громадськість, щоб протягнути тих, кого потрібно. Вони імітують свою роботу, отримуючи надвисоку зарплатню. ВККС, Сергій Козьяков й Адміністрація Президента хочуть завершити судову реформу в такому ключі, в якому вигідно саме їм. Якщо так продовжиться, “Автомайдан” завітає до пана Козьякова в гості”.

Співкоординатор ГРД, Віталій ТИТИЧ, подав позов до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду про визнання протиправними та нечинними положень Регламенту ВККС: “Судова влада не може вказувати громадськості, як приймати свої рішення і чим керуватися. Вона не може змінити наш світогляд чи бачення доброчесності. Ми погодилися на найбільш мирний спосіб врегулювання цієї бездіяльності Комісії – як представник ГРД я увійду в судовий процес. Тому що обмежуючи наші дії ВККС обмежує не персонально нас, а право громадян України отримати чесний та справедливий суд і доброчесний суддівський корпус. Закликаю Голову та членів ВККС особисто представляти орган в цьому процесі для спільного пошуку шляхів взаємодії ГРД та ВККС. Позбутися громадськості владі не вийде, ми стоятимемо на своєму до кінця, навіть, якщо нашу роботу саботуватиме сама Вища кваліфікаційна комісія суддів України”.

Члени Громадської ради доброчесності заявили, що востаннє просять Вищу кваліфікаційну комісію суддів України дослухатися та забезпечити право громадян отримати справді доброчесний суддівський корпус.