Завантаження

  • 08.06.19

При цьому лише п’ятьох суддів, або 1,4%, було визнано такими, що не відповідають займаній посаді. Для суддів з негативними висновками Громадської ради доброчесності це потенційна можливість залишитись на посаді.

Зокрема, за даними спільного звіту Центру політико-правових реформ, Фундації DEJURE та ВО “Автомайдан”, судді, які проходять співбесіду без трансляції, вдвічі рідше визнаються недоброчесними. Експерти зауважили, що Вища кваліфкомісія не розглядала кожен випадок індивідуально і жодним чином не встановлювала наявність ризиків.

Рішення про проведення співбесіди із суддею в закритому режимі ухвалювались за наявності самого факту колишнього проживання судді чи його родичів на окупованій території або наявності там будь-якого майна будь-якого родича”, – йдеться у спільному звіті щодо проміжних результатів кваліфікаційного оцінювання.

Правники також звернули увагу на те, що Комісія не транслювала співбесіди навіть з тими суддями, які виїхали з окупованих територій задовго до початку окупації. Загальна кількість закритих співбесід на сьогодні сягає майже 12%, в той час, як минулоріч не транслювали близько 10%. Водночас, відсоток звільнених суддів помітно зменшився. Докладно про про це – у матеріалах звіту.

Забезпечення онлайн-трансляції суддівських співбесід є вимогою ч. 4 ст. 84 Закону «Про судоустрій і статус суддів». Оскільки співбесіда є вирішальним етапом для оцінки суддівської доброчесності та його відповідності займаній посаді.

За регламентом, Комісія має підстави не транслювати співбесіди з суддями, зокрема, якщо це загрожує їхній особистій безпеці або безпеці родичів, які залишились на непідконтрольній території, а також з міркувань збереження державної таємниці чи іншої інформації, що охороняється законом.

Нагадаємо, напередодні Вища кваліфікаційна комісія за результатами співбесіди у закритому режимі визнала доброчесним суддю, який поновив на посаді винного в смерті 5-річної дитини поліцейського.

Читати також:

Висновки ГРД щодо суддів, які проходять кваліфікаційне оцінювання

Визнано доброчесним суддю, який поновив на посаді винного в смерті 5-річної дитини поліцейського

Комісія відмовилась надати докази того, що судді масово не з’явились на іспит з поважних причин

Судове очищення?