Завантаження

  • 10.07.19

Посаду судді Господарського суду Луганської області Інна Отрош отримала у 2013-му. Їй було 26. Вже за пару місяців донька тодішньої голови Печерського райсуду Києва та членкині Вищої ради юстиції (ВРП), нині звільненої з посади Інни Олексіївни Отрош захоче перебратись на роботу до столиці. І хоча інші судді переводу чекають роками, вона переїде до Господарського суду м. Києва вже за пару місяців і, як виявилось, поза конкурсом (докладно – в матеріалах висновку).

Під час проходження Інною Отрош нинішнього кваліфікаційного оцінювання Громадська рада доброчесності звернула увагу державного органу оцінювання суддів на факти, що свідчать про використання нею родинних та інших неформальних зв’язків для стрімкого просування кар’єрними сходами.

  • По-перше, слідчі Генеральної прокуратури виявили, що суддівську посаду молодша Отрош здобула за сприяння посадовців самої Вищої кваліфкомісії суддів та їхнього втручання у комп’ютерну систему для нарахування балів на її користь.

  • По-друге, надані раніше на журналістський запит дані з університету ставлять під сумнів достовірність наданих Інною Отрош даних щодо необхідного стажу в галузі права. Однак коментувати журналістам цей факт пані Отрош відмовилась, грубо порадивши медійникам звернутись до психіатра. 

На співбесіді ж у липні нинішнього року суддя назвала кримінальне провадження та вказані підозри “переслідуванням суддів”. Такі “переконання” судді були зараховані ВККС, що успішно атестувала суддю.

Мали би виникнути справедливі запитання у Комісії також до джерел походження майна судді. Зокрема, у своєму висновку ГРД зазначила, що його вартість у 2014 році перевищувала 5 мільйонів гривень. У 2018-му Інна Отрош задекларувала три столичні квартири, будинок на майже пів тисячі квадратних метрів, земельну ділянку в передмісті Києва, Lexus та два машиномісця.

На співбесіді суддя переконувала, що коштовні статки набуті нею законно та до отримання посади, про що свідчать дані податкової. Дві квартири, садиба та перший мільйон, то взагалі – подарунки. Інна Отрош – старша встигла переписати майно на дочку до свого зникнення. Додатково щось пояснювати пані Отрош не захотіла, оскільки, на її погляд, предметом дослідження має бути винятково те, що вона набула у період суддівства.

Ці пояснення теж задовольнили членів Вищої кваліфікаційної комісії, які 4 липня 2019 року ухвалили рішення про відповідність Інни Отрош посаді судді Господарського суду міста Києва і благословили на безстрокове суддівство.

Дивитись запис співбесіди.

Більше про суддю – у цьому розслідуванні журналістів “Наші Гроші”.

Нагадаємо, Громадська рада доброчесності є громадським органом, який з 2016 року досліджує суддів і кандидатів на суддівські посади та сприяє очищенню судової влади від недоброчесних кадрів. Для цього ми розробили та затвердили індикатори суддівської недоброчесності. Якщо ви володієте достовірною інформацією, що сприятиме якісному оцінюванню суддів, скористайтесь формою для звернень на нашому сайті після натискання кнопки “реєстрація” за посиланням.