Завантаження

  • 26.04.18

Влада вже давно вибрала свою тактику гри у переслідування, а тому під іменем псевдо-активістів намагається дискредитувати громадських активістів в очах суспільства, які борються з корупцією. Винятком не став і член Громадської ради доброчесності, Голова Ради громадського контролю НАБУ та адвокат Роман Маселко.

Дарія Козій, відома також як засновниця фейкової ГО “Реанімаційний пакет реформ”, подала скаргу на Маселка через пост у Фейсбуці, звинувативши його у вчиненні дисциплінарного проступку. У цьому пості Роман Маселко висловив своє бачення судового процесу у справі щодо нібито незаконності обрання його до Ради громадського контролю НАБУ.

А процес дійсно був унікальним. Рішення у цій справі винесено суддею Русланом Арсірієм одразу ж після обшуків НАБУ у Окружному адміністративному суді м.Києва та вдома у голови цього суду – Павла Вовка. Відомий суддя Богдан Санін тоді заявив, що саме Маселко причетний до організації цього обшуку.

Нагадаємо, що ці події стали ключовими аргументами, які підтвердили висновок Громадської ради доброчесності про невідповідність Павла Вовка критеріям доброчесності. У підсумку, він припинив свою участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду. Тому висновки Романа, що дане рішення повязане з обшуками у суді та пана Вовка є цілком логічні.

Ще один важливий нюанс – рішення суду щодо Романа Маселка оприлюднено у день нових виборів до Ради громадського контролю НАБУ, про що було гучно заявлено на сайті Окружного адміністративного суду м.Києва. Мабуть, таким чином  планувалось вплинути на результат цих виборів. Окрім того цим рішенням фактично визнано незаконним вибори громадських рад шляхом інтернет-голосування і поставлено під сумнів призначення усіх детективів НАБУ, а отже усі розслідування НАБУ.

Цікавими є і судді, які розглядали справу. У першій інстанції рішення виносив суддя Руслан Арсірій, а у апеляції головуючим був Костянтин Бабенко. І щодо Арсірія, і щодо Бабенка “Автомайдан”, членом якого є Роман, робив розслідування. Навряд чи вони були обєктивні стосовно Романа. 

До слова, судову справу проти Романа Маселка ініціював Шахін Алієв, партнер Олексія Шевчука, який захищав сумнозвіснового суддю Артура Ємельянова, не менш відомого Бориса Розенблата і системно у соціальних мережах виступає з випадами проти Романа. Він же ж брав участь у виборах до Ради громадського контролю НАБУ, але програв їх. Журналісти вже розповідали про цю ситуацію та роль Олексія Шевчука.

Все це було описано у пості Романа. І писав він його не як адвокат, а як безпосередній учасник справи. На думку ж Козій, повідомлення, яке поширив Роман Маселко, “містить викривлену інформацію, яка паплюжить та підриває престиж професійної діяльності адвокатури”. Крім цього, на її думку, Роман Маселко періодично зловживає своїм службовим становищем та здійснює тиск на правосуддя, а також вдається до неприпустимих методів захисту своїх прав та інтересів (ред. через пости у Facebook). А тому радить Дисциплінарній палаті Комісії розглянути її звернення та позбавити Романа Маселка права зайняття адвокатською діяльністю та виключенням із Єдиного реєстру адвокатів.

У разі втрати адвокатського свідоцтва буде поставлено під сумнів членство Романа Маселка у Громадській раді доброчесності. Також він не зможе захищати в судах потерпілих на Майдані.

Громадська рада доброчесності переконана, що дисциплінарна справа проти Маселка була ініційована через його антикорупційну діяльність та зусилля, спрямовані на реальне очищення судової влади від негідних суддів.