Завантаження

  • 11.07.19

Не впасти з конвеєра

Нагадаємо, для того аби залишитись на посаді, кожен з 5700 суддів місцевих та апеляційних судів країни проходить передбачену реформою обов’язкову процедуру кваліфікаційного оцінювання.

Під час іспитів та співбесід судді мають довести Вищій кваліфікаційній комісії (ВККС) професійну та моральну здатність здійснювати правосуддя. Якщо суддя успішно склав іспити, але отримав негативний висновок Громадської ради доброчесності із фактами про невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики ВККС не може залишити його на посаді без перевірки наданих фактів і голосування у пленарному складі. Суддя залишиться на посаді лише за умови підтримки щонайменше 11 членами Комісії з 16.

На жаль, ВККС всіляко перешкоджала нам якісно виконувати свої функції – внесла незаконні зміни до власного Регламенту, що врешті були скасовані судом, встановила неадекватні строки співбесід (до 300 щомісяця), обмежила доступ до даних суддівських досьє та проігнорувала усі вимоги ГРД. В результаті іспит на доброчесність всупереч висновкам громадськості чомусь успішно пройшли десятки “суддів Майдану” і тих, хто не змогли пояснити джерела набутих статків. Докладно про наслідки – у дослідженні.

Нульова терпимість до недоброчесності

Досвід попереднього складу ГРД довів, що виходом з процесу неможливо змінити ситуацію. Громадськість має залишатись незалежним спостерігачем та оперативно інформувати суспільство про реальний стан очищення судової влади. Саме тому ми продовжуємо збирати й аналізувати дані щодо суддів, обґрунтовувати та відстоювати свою позицію у висновках, надавати їх Вищій кваліфікаційній комісії та брати участь у пленарних засіданнях.

Переконані, що лише спільна нульова терпимість до суддівської недоброчесності, обізнаність та небайдужість здатні подолати хаос та несправедливість системи. Тому цінуємо участь кожного свідомого громадянина, котрий повідомив про “кривосуддя”, хабарництво або незаконно набуті статки місцевого судді.

Про те, чому ваша участь є важливою і як долучитися – у цьому відео.