Завантаження

  • 13.06.19

Зокрема, 12 червня, під час розгляду результатів кваліфоцінювання судді Київського апеляційного адміністративного суду Інни Грибан Комісія у пленарному складі, не набравши достатньої кількості голосів за залишення її на посаді, мала би ухвалити рішення про звільнення судді. Натомість незаконно оголосила перерву.

Необхідний кворум для голосування був, однак виявилось, що не всі члени ВККС згодні з визнанням судді Грибан доброчесною. Тоді Комісія і вдалась до маніпуляцій. Засідання без пояснення причини було затримане на півтори години, аби до нього зміг долучитись 12-й член ВККС, який в той час брав участь в іншому заході. Для чого при наявному кворумі викликали “запасного” з’ясувалось пізніше.

Двоє присутніх членів ГРД випадково стали свідками “звітування” голові Вищої кваліфкомісії про невдалу спробу голосування через двох колег, котрі відмовились підтримати залишення судді з висновком на посаді. За Законом, такий результат голосування є підставою для рекомендації про звільнення судді. Утім, Комісія зробила вигляд, що голосування в нарадчій кімнаті не було і фактично врятувала суддю, оголосивши перерву.

Такі маніпуляції викликали протест не лише в ГРД, а й навіть всередині самої Комісії: один із її членів, Андрій Козлов, залишив засідання, а згодом публічно визнав дії колег “профанацією, що плавно перетворюється на тінь фарсу”.

Зауважимо, що вказана ситуація є лише одним із прикладів того, як відповідальний за реформування судочинства державний орган “протягує” в оновлювані суди кадри, що себе дискредитували.

Громадська рада доброчесності вважає таку практику Вищої кваліфікаційної комісії неприпустимою, а цей випадок черговим сигналом серйозних проблем у процедурі відбору та оцінювання суддів, які засвідчують необхідність зміни принципів формування цього органу.

Закликаємо Комісію надати пояснення щодо цього кричущого інциденту та заявляємо, що ГРД продовжуватиме фіксувати факти недоброчесної поведінки як зі сторони суддів (кандидатів на посаду судді), так і зі сторони членів ВККС.

Фрагмент із трансляції засідання 12 червня, на якому член ГРД Роман Маселко виступив із вимогою до головуючого Колегії повідомити чи відбулось насправді у нарадчій кімнаті голосування щодо судді.

ДИВИТИСЬ

Довідково:

Частиною 1 статті 88 Закону “Про судоустрій і статус суддів” визначено:

Якщо Громадська рада доброчесності у своєму висновку встановила, що суддя (кандидат на посаду судді) не відповідає критеріям професійної етики та доброчесності, то Вища кваліфікаційна комісія суддів України може ухвалити рішення про підтвердження здатності такого судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді лише у разі, якщо таке рішення підтримане не менше ніж одинадцятьма її членами”.

Читати також:

Закликаємо Вищу кваліфікаційну комісію суддів проводити оцінювання суддів лише після виконання закону про повне оприлюднення суддівських досьє

ГРД не братиме участі в “конвеєрних” засіданнях ВККС

“Нульове” очищення